Lezing op symposium "Homo Sapiens 3.0 & het Ethische Dilemma"

Lezing op symposium “Homo Sapiens 3.0 & het Ethische Dilemma”

Zaterdag 13 januari zal ik een lezing verzorgen op het symposium “Homo Sapiens 3.0 & Het Ethische Dilemma: ethische problematiek rondom technologie en het verbeteren van de mens”. Het symposium wordt georganiseerd door Quatuor Coronati “De Nieuwe Lantaarn” in samenwerking met Platform Religie en Levensbeschouwingen ’s-Hertogenbosch. Het symposium vindt plaats in de mooie Verkadefabriek in Den Bosch, en is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Inschrijven kan via info[at]denieuwelantaarn.nl (kosten: 55 euro).

Samen met WTMC-collega Jonne Hoek en prof. dr. Charles Susanne discussiëren we met de aanwezigen over het vormgeven van een eigen persoonlijk ethiek in onze technologische samenleving. Zie hieronder een korte abstract van m’n presentatie.

Goed Leven met een Plastisch Brein: over de maatschappelijke waardering van kennis en technologie
Door nieuwe onderzoekstechnieken wordt ons brein tegenwoordig gezien als plastisch: onze hersenen veranderen door ons gedrag en interactie met de omgeving. Nu dat onze hersenen maakbaar zijn, worden we gebombardeerd met adviezen over hoe we zo goed mogelijk kunnen zorgen ons brein. Hoe worden we gezond en gelukkig met een plastisch brein? En wat zeggen zulke adviezen eigenlijk over onze verwachtingen ten a anzien van nieuwe wetenschap en technologie? Op basis van zijn zojuist afgeronde proefschrift, schetst Ties hoe we in onze seculiere maatschappij naar nieuwe wetenschap en technologie kijken als richtinggevend baken voor ons handelen.