Interview in Flow Magazine

Interview in Flow Magazine

Flow Magazine interviewde me (samen met mensen die er echt verstand van hebben) over geluk, en welke rol tegenslag in ons leven speelt.  Het artikel ‘Tegenslag als Levensles’ staat in de januari-editie van het populaire tijdschrift.

Geluk kan niet zonder ironie. De ironie wil dat dit interview al voor de zomer is afgenomen, en dat ik me bij het verschijnen ervan in een heel andere situatie bevond. Ondertussen was ik namelijk geveld door de stille pandemie die burnout heet. Terwijl ik thuis zat, me proberen te ontspannen, las ik mezelf terug – ik werd m’n eigen papieren therapeut. Mijn kritiek op geluk als maakbaarheidsdenken sneed nog steeds hout, maar ik proefde ook iets anders. Dat het belangrijk is om kritisch over geluk te denken, maar dat het nog veel belangrijker is om dat in de praktijk te brengen – iets wat ik als praktisch filosoof wel weet, maar eens te meer besefte door het ook echt te ervaren en te voelen. Geluk moet je niet denken, maar doen.

Inmiddels ben ik weer aan de betere hand, en kijk ik uit naar mijn volgende lessenreeks bij de Universiteit van Amsterdam over wetenschap, technologie en filosofie van geluk. Ik ga er zeker een persoonlijke, etnografische beschrijving invoegen.