DJ Meneer van der Peet over muziek voor kinderen

DJ Meneer van der Peet over muziek voor kinderen

Vroeger, toen kinderen nog niet bestonden (in mijn wereld), was kindermuziek misschien wel het ergste genre dat er bestond – nog erger dan kerstmuziek. Commerciële fastfood-meuk, altijd geproduceerd als goedkope dance. De tere kinderoortjes worden als eerste maatschappelijk gecorrumpeerd.

Nu ga ik op vrijdag 27 december zelf draaien voor kinderen, inclusief de mijne. Als DJ Meneer van der Peet, op het Pannenkoekenfestival in het Muziekgebouw in Eindhoven. En ik vind het nu al de leukste en de meest uitdagende DJ-klus sinds jaren. Want er kan nog (steeds) veel gewonnen worden in de wereld van onze muzikale opvoeding.

De laatste jaren (toevallig ongeveer sinds Leentje geboren is…), heb ik er een sport van gemaakt om leuke muziek voor kinderen te verzamelen. Dat viel in het begin nog niet mee. Er is zoveel plat spul – van K3, DD Company en musical soundtracks (brrr) – dat je er gauw mismoedig van wordt. Via de kinderopvang en school leer je als ouder al snel hoe lelijk de muzikale buitenwereld kan zijn.

Muziek is muziek. Zolang ze het zelf maar leuk vinden, toch? Ja, en nee. Frozen’s Let it go of de Pasapas van Kinderen voor Kinderen zijn niet te negeren, en dat moet je ook niet willen – die buitenwereld is wel hun buitenwereld. Maar waarom zouden we het daar bij laten? Muziek (en kunst in het algemeen) is een van de mooiste dingen die bij opvoeding horen. En als het niet uitmaakt wat voor muziek, dan kunnen we ze net zo goed iets kwalitatief beters voorschotelen dan Oya Lele. Asperges blijven vies als je alleen maar hamburgers krijgt. En hamburgers smaken lekkerder als je ze niet elke dag eet.

Want het is niet zo dat er geen goeie muziek voor kinderen gemaakt wordt – dat weten we al sinds de jaren ’80 met het Klein Orkest en V.O.F. de Kunst. Er zijn meer genres dan alleen kinderdance en musicals. Muziek van echte muzikanten, met echte instrumenten en doordachte teksten. Van kleinkunstenaars tot popsterren, van klassiek en hiphop tot punk en country. Van vroeger en van nu, in alle talen van de wereld. Muziek dat kinderen serieus neemt als luisterende en dansende wezens die hun eigen smaak ontwikkelen.

Zoals ik zelf ook heb ervaren, kan het nogal lastig zijn om tussen de derrie die leuke kindermuziek te vinden. Daarom heeft Meneer van der Peet alvast een Spotify-lijst gemaakt. Met leuke kindermuziek, en grote-mensen muziek dat leuk is voor kinderen. Want samen muziek luisteren en dansen is het fijnste wat er is!

En hieronder enkele favorieten van Leentje en mij 🙂